Hvordan lykkes med nettbutikk

Du har lenge gått med en grunder i magen og etter å ha tenkt deg nøye om bestemmer du deg for å åpne en nettbutikk. Men hva skal til for å lykkes? 

Det å starte nettbutikk er en møysommelig prosess og valgene man tar i oppstartsfasen kan avgjøre hvorvidt man lykkes eller ikke. I første omgang må du avgjøre hvorvidt du ønsker å kjøpe en eksisterende nettbutikk, eller om du ønsker å starte noe helt fra bunn. Velger du å kjøpe en nettbutikk er ofte kundekretsen allerede etablert.  Det vil si at du ikke trenger å gjøre noe annet enn å fortsette der forrige eier slapp. Dette kan dog bety at du må gjøre noe omorganisering om du ser at nettbutikken ikke går så bra.

Stor eller liten?

Den som sa at størrelsen ikke betyr noe, har aldri prøvd å starte nettbutikk! Størrelse betyr veldig mye!  Jo større vareutvalg du ønsker, jo mer kreves det av både administrasjon og lagerplass.  En liten nettbutikk betyr derfor mindre kostnader i oppstarten, mens en stor butikk krever mer kostnader i oppstarten.

Stort budsjett eller lite budsjett?

Alle valg som tas er jo selvsagt avhengig av hvor mye penger du har til å starte bedriften. Men med det må du ta stilling til hvor mye egenkapital du har, hvor mye du har tilgang på i offentlig støtte og ikke minst hvorvidt du ønsker investorer eller ikke.  Investorer kan ha forskjellige roller i bedriften, men husk at de må aldri ha mer eierskap i bedriften enn du selv har. Det er også veldig viktig å velge den rette selskapsmodellen når du registrerer bedriften i Brønnøysundregisteret.

Norges flagg

Norsk eller internasjonal?

Ønsker du å rette din nettbutikk mot nordmenn, eller ønsker du å være internasjonal? Det er jo avhengig av hvilke varer du har tenkt å selge, og hvorvidt det faktisk er aktuelt for kunder utenfor Norge å kjøpe det du selger. I noen tilfeller kan det være muligheter for å outsource lager og administrasjon til utlandet, hvilket vil spare deg penger. Samtidig vil du da risikere å miste rettigheter til støtte fra for eksempel Innovasjon Norge. Det er også viktig å gjøre god research her, ettersom du vil forholde deg til andre lands tollregler om du bestemmer deg for å satse internasjonalt.

Valg av netthandelsløsning

Etterhvert som antallet netthandler øker, kommer det stadig nye og bedre løsninger fra forskjellige leverandører som for eksempel Vaimo.no. Det handler om å finne en partner å jobbe med som kan gi deg den mest brukervennlige løsningen  som kan føre til den veksten du ønsker.  Valg av netthandelsløsning bør du se på enten du velger å kjøpe en bedrift som allerede er etablert, eller å starte fra bunn selv.

Ikke undervurder forretningsplanen

Ikke slutt i dagjobben din før du har en god forretningsplan på plass, det er gull verdt! Uten det har du ikke sjanse hos hverken investorer eller offentlige støtteordninger. Uten sjanse der vil du heller ikke få midler, og om du starter opp før alt er på plass risikerer du å tape masse tid og penger!